Jat leti na tender

Bez autora
Jul 19 2011

Tender za pronalaženje strateškog partnera za „Jat ervejz” trebalo bi da bude raspisan tokom leta. On poznat datum, kao ni uslovi tendera, cena i način privatizacije, jer privatizacioni savetnik konsultantske kuće „Dilojt” još priprema tender. Sačinjena je strategija, ali tek kada se dobije konačan predlog, moći će o njemu da se govori. „Dilojt” je već obavestio potencijalne partnere da će tender biti raspisan i poslao im opšte informacije o „Jatu”. Ovo je drugi pokušaj države da udomi nacionalnu aviokompaniju. Na prvom tenderu, koji je raspisan u leto 2008. godine, nije bilo zainteresovanih. Čak je i ruski „Aeroflot”, koji je bio viđen kao novi vlasnik „Jata”, odustao i pre nego što je tender raspisan. Ruska aviokompanija ima ozbiljne rezerve zbog ponuđenih uslova, odnosno zbog cene srpske kompanije (za 51 odsto kapitala tražen je 51 milion evra). Da li će se ista priča ponoviti i ovog puta, kada se kao najozbiljniji kandidat pominje „Turkiš erlajns”, ostaje da se vidi.

Jat leti na tenderTender za pronalaženje strateškog partnera za „Jat ervejz” trebalo bi da bude raspisan tokom leta, kaže za „Politiku” Miodrag Miljković, državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu.

On nije hteo da govori o datumu, uslovima tendera, ceni i načinu privatizacije, jer privatizacioni savetnik konsultantske kuće „Dilojt” još priprema tender.

– Sačinili su strategiju, ali tek kada dobijemo konačan predlog, moći ćemo o njemu da govorimo. Mogu samo da kažem da je sve usklađeno sa Akcionim planom – naglašava državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu.

Miljković kaže da je „Dilojt” već obavestio potencijalne partnere da će tender biti raspisan i poslao im opšte informacije o „Jatu”. On nije hteo da govori kojim aviokompanijama je poslat dopis, ali je rekao da su informisani svi koji su se ranije interesovali za „Jat”.

Upitan da li je „Turkiš erlajnz” i dalje zainteresovan i da li će učestvovati na tenderu, Miljković je rekao: „Voleli bismo”.

Ovo je drugi pokušaj države da udomi nacionalnu aviokompaniju. Na prvom tenderu, koji je raspisan u leto 2008. godine, nije bilo zainteresovanih. Čak je i ruski „Aeroflot”, koji je bio viđen kao novi vlasnik „Jata”, odustao i pre nego što je tender raspisan.

Irina Tanenberg, šef pres-službe „Aeroflota”, izjavila je tada da ruska aviokompanija ima ozbiljne rezerve zbog ponuđenih uslova, odnosno zbog cene srpske kompanije (za 51 odsto kapitala tražen je 51 milion evra).

Da li će se ista priča ponoviti i ovog puta, kada se kao najozbiljniji kandidat pominje „Turkiš erlajns”, ostaje da se vidi. Turska nacionalna aviokompanija se ne izjašnjava, ali su njeni predstavnici prošle godine posetili „Jat”, napravili upit i na osnovu toga uradili studiju.

Način na koji je država odlučila da spase „Jat” – osmišljen je, upravo, zahvaljujući predlozima potencijalnih strateških partnera. Država je morala da nađe rešenje, jer nije tajna da srpski prevoznik ima staru flotu, kojim će moći da izgura još ovu godinu, višak zaposlenih i dugovanja, koja su mahom namirena iz kredita od 51,5 miliona evra. „Jatu” su neophodni novi avioni i to je udeo budućeg strateškog partnera.

Vlada Srbije je prošle godine donela zaključak kojim je predvidela osnivanje nove nacionalne aviokompanije, koja bi iz starog „Jata” preuzela bilateralne sporazume, redove letenja (slotove), najvredniju imovinu, i to će biti udeo države. Ono na čemu je insistirao premijer Mirko Cvetković jeste da „Jat” dobije partnera isključivo na tenderu.

Prema Akcionom planu, novu aviokompaniju treba da formira država zajedno sa strateškim partnerom. Udeli države i budućeg vlasnika trebalo bi da budu rezultat pregovora. Tim planom je predviđeno da nova aviokompanija počne sa radom do početka naredne godine.

Ukoliko bi i ovaj tender propao, „Jat” ostaje državna kompanija, s tim što bi Vlada Srbije morala da nađe način kako da obnovi flotu. Održavanje aviona, koji su stari i više od dve decenije, preskupo je za nacionalnu aviokompaniju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik